7 Haziran 2011 Salı

                 ELİF ÇELEBİ TAKTAK

1979 Kanada doğumlu olan Elif Çelebi Taktak, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Gravür dersi veriyor. Kendisine ait atölyesi de bulunan Elif Çelebi Taktak öğrencilik yıllarında resimlerini tuval üzerine malzeme kullanarak yapmış. Kendisinin baskı dersleri verirken aynı zamanda baskı yapmaktan hoşlanmadığını ve yağlıboya yapmayı da düşünmediğini söyledi.

Kendisinin herhangi bir teknik ve malzemeye bağlı olmadığını ve tamamıyla montajsız videolar yaptığını öğreniyoruz.

“Video enstalasyon yapan diğer sanatçılar hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye soruyoruz: “Her sanatçının derdi gündeme göre değişiyor.Enstalasyonda da kendisinin getirdiği bir kavram ve anlama göre değişiyor tabi ve konuya göre oturtmak zaman zaman zor geliyor.” diyor.

Elif Çelebi Taktak, yapay kürk ve deri üzerine yaptığı bir çalışmasıyla yarışmaya katıldığını ve tek katıldığı yarışma daha sonra yarışmaya katılmayı hiç düşünmemiş.

“Arzu Zahir” isimli video çalışması hakkında kendisinden şu bilgileri edindik: İki Balkan Savaşı sırasında çekilmiş bir video. Tamamen gözleme ve incelemeye dayalı bir çalışma oluşturmak için uğraşmış.Gözlemlerinde arıların sarı renkli şeyleri daha dikkat çekici bulduklarını görmüş ve bir bardağın içine portakal suyu koyuyor.Cam bardak olduğu için ışığın oluşturduğu kırılmadan yansıyan bir katmanlı görüntü oluşuyor.Bu arıların dikkatini çekiyor, yine portakal suyunun da rengi dikkat çekici olması onları harekete geçiriyor.Arzu isteğiyle gelip, bir anda birbirlerinin üstüne çıkışları, çabaları, kanat çırpışları ve bu çaba sırasında ölen arıların görüntülerinin oluşturduğu bir video olmuş. “Arzu Zahir” videosu Elif Çelebi Taktak’ın da en sevdiği işlerinden biri olduğunu öğreniyoruz.

“Üniversitelerde verilen akademik eğitimi nasıl buluyorsunuz?” diye soruyoruz, bize şunları söylüyor: “Akademik eğitimin ve eğitimin bir sanatçı olmak için yeterli bir eğitim olduğunu düşünmüyorum. Eğitim sadece belli başlı kuralların öğretildiği bir şey. Sanatçı olmak için yeterli değil. Tabi ki her üniversitenin vizyonu farklı ama her şey öğrencide bitiyor.Gelişim içinde olmak, sürekli takipte olmak gerekiyor.Heyecan olmalı mutlaka, heyecan gerekiyor.” diyerek Elif Çelebi Taktak’la gerçekleştirdiğimiz bu keyifli röportajı bitiriyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder